Висш представител на армията на Северна Корея заплаши с ядрен удар Белия дом и Пентагона, след като обвини Вашингтон в засилване на военното напрежение на Корейския полуостров.

Заплахата дойде от висшия военен Хванг Пьонг-Со по време на военен митинг в Пхенян в неделя по случай годишнината от примирието, сложило край на Корейската война през 1950-53 г. Хванг заяви, че последната серия от съвместни военни учения на Южна Корея и САЩ е засилила напрежението. Едно от тези учения беше относно разполагането на американски самолетоносач, захранван от ядрено гориво.

"Ако американските империалисти заплашват нашия суверенитет и оцеляване… нашите войски ще изстрелят нашите ядрени ракети срещу Белия дом и Пентагона – източниците на цялото зло", каза Хванг в речта си, излъчена по държавната телевизия.

Това не е първият път, в който чрез войнствена реторика Северна Корея заплашва с ядрени удари САЩ и американските военни бази в Тихия океан. Повечето експерти обаче смятат, че предстои много работа по разработването на междуконтинентална балистична ракета с необходимия обхват.

Северна Корея извърши 3 ядрени опита, но се смята, че не е усвоила техниките за монтиране на бойната глава. Страната разполага с ракети с малък и среден радиус, способни да ударят Южна Корея и Япония. Извършена бе и серия от тестови стрелби в Японско море през последните седмици.