Няма краен срок за смяната на талоните на автомобилите с газови уредби. Това заяви изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Димитър Ганев на пресконференция в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съобщиха от МТИТС.

По думите му гражданите, които притежават автомобили с газови уредби, не трябва да се притесняват, тъй като няма краен срок за смяната на талоните на автомобилите с газови уредби в КАТ. Димитър Ганев каза още, че от следващата година ще се въведе нов по-строг ред за монтирането на газовите уредби. До 2 март 2014 г. ИА "Автомобилна администрация" ще извърши сертифициране на сервизите, които имат право да монтират газови уредби в автомобилите. В момента режима е свободен и всеки може безпрепятствено да монтира такива уредби. След 2 март 2014 г. тази дейност ще имат право да извършват само сертифицирани сервизи, допълни Ганев. Той уточни, че новите изисквания се въвеждат с цел да се създаде възможност контролните органи да инспектират тази дейност и по този начин да се гарантира безопасността и здравето на гражданите. След изготвянето на списъка със сертифицираните сервизи, той ще бъде публикуван на интернет страницата на Автомобилна администрация.

Димитър Ганев обяви, че от началото на следващата година ще бъде въведен нов модул към системата за контрол на техническите прегледи, който автоматично ще сканира номерата на автомобилите, които преминават преглед. До момента служителите на Автомобилна администрация преглеждаха записите от прегледите на случаен принцип или по сигнал. Новият модул ще засича и ще сигнализира за неразпознаваеми номера, като по този начин ще се ограничат нерегламентирани практики и ще се гарантира реалното преминаване на автомобилите през техническите прегледи.