Премиерът Пламен Орешарски не вижда смисъл от съществуването на комисията по досиетата си, след като тя си свърши работата.

Пламен Орешарски каза, че е останал с впечатление, че комисията е отворила почти всички досиета и попита какво още трябва да отваря. "Ако не, да побърза и да си свърши работата. След като си свърши работата, не виждам за какво трябва да съществува. Аз не я възприемам тази комисия като вечна, а като комисия с определена задача", каза той. Пламен Орешарски каза, че "тази комисия има задача, която не е безгранична във времето и когато си свърши своята работа не виждам основание за съществуването й". Така той подчерта, че би бил против закриването на комисията, докато тя не свърши своята работа. Когато му бе посочено, че комисията например проверява депутатите преди изборите, премиерът попита:" След известен период от време 20 години например – кого всъщност ще проверява тази комисия?"

На въпрос за четирите милиона, които ще бъдат спестени от намалената партийна субсидия от Пламен Орешарски каза, че не би възразил да се реализират спестявания и по други разходни направления, не само по партийните субсидии. "Приходната част е доста напрегната, така че има нужда от засилване на буферите", каза той. Според него такава възможност има във всички разходни направления. В хода на изпълнението, ако е необходимо, ще се активират различните буфери, един от тях е разпределение на 95 на сто от субсидиите, а не на сто процента. Има и други буфери в централния бюджет. Четирите милиона лева са твърде скромни, за да ги мислим отсега. Това е добър буфер", заяви Орешарски. Според него 20-процентно намаление например на партийните субсидии е влизане в популизъм, който може да излезе много скъп за българските данъкоплатци, ако хвърлим политическата система отново да бъде финансирана само и единствено от бизнеса". "Минахме през такъв период. Мисля, че не бяха много добри резултатите през 90-те години", заяви Орешарски.

На въпрос за евентуално вето на президента за 20-те процента такса за ВЕИ-тата, премиерът каза, че е право на президента.