250 тона тютюн чакат от месец да бъдат изкупени в село край Благоевград, започват да мухлясват, а вересиите в магазиите растат.

Още през октомври изкупуващите тютюна фирми в село Долно Осеново, община Симитли, са раздали на местните производители кашони, за да балират в тях изсушената продукция. Вече втори месец обаче никой не идва да купува тютюна.

Долно Осеново е най-голямото тютюнджийско село край Благоевград. Според отговорника и заместник-председател на кооперацията Димитър Сегменов, в селото има за изкупуване 230-250 тона тютюн. Списъците с количествата, произведени от всяко семейство са предадени на трите фирми, които изкупуват тютюн. И до тук. От месец за месец, последният слух е, че фирмите ще започнат да изкупуват от началото на следващата година. Според други пък, изкупуването ще започне на 15 декември.

Във века на информацията в Осеново се носят само слухове. "Раздадоха кашоните и толкова, никой не идва да купува", обяснява мъж от Осеново, който зарива канала на единствената що-годе равна улица в селото -централната. Не стига, че никой не идва да изкупува тютюна, мухлясващ в кашоните по тавани, стълбища, стаи, ами вече втори месец селото е разкопано. От 14 октомври започна подмяната на водопроводната мрежа - малко и голямо в Осеново копаят и прескачат окопи. Добре, че изкупвателната кампания закъснява, иначе няма как да транспортират до пункта балираният тютюн. По стръмните улици единственият транспорт е магарешкият. Но неудобството с водопровода се търпи, както се казва в поговорката: "Трай моме за хубост". Най-лошото със забавената изкупна кампания е, че хората остават без пари за идващите празници.

"Ще се спасяваме поединично", обяснява мъж, който със съпругата си на равна нога полагат тръби в изкопа пред дома си. А вересиите, срамът на хората от селото в магазините, набъбват. Във всеки хранителен магазин в Осеново има тетрадки с дългове.

В магазина до кметството вересиите достигат от порядъка на 7-8 хиляди лева. "Хората купуват само най-необходимото - хляб, захар, ориз, олио, сол, само това", обяснява магазинерката. И с разрешение на собственика показва тетрадката с дълговете.

"Не можем да си платим данъците, водата, сметките при търговците", обяснява Димитър Сегменов. След като се изкупи тютюнът, фирмите плащат според договора най-много след месец. Това означава, че в Долно Осеново пари ще видят най-рано в средата на януари 2014 година. При това, ако започнат да изкупуват на 15 декември според втория слух. Ако верен се окаже първият, то пари ще видят чак през февруари догодина. А получили или не парите за тазгодишната реколта, жените започнаха тези дни да наторяват лехите за догодина. Карат торовете естествено пак с магарета.

"Има парадокс в закона, всички знаем, че тютюнопроизводството е на доизживяване, но не можем да се пререгистрираме, примерно като земеделски производители. Що за глави са мислели законите", пита жител на Долно Осеново.

В Гоцеделчевско тютюнопроизводителите плашат с блокада на пътища и граници заради бавещата се кампания по изкупуването. В Осеново не плашат с нищо. Приемат ударите на съдбата като божия карма. Защото откакто са се родили, все по баирите - садят, поливат, берат, а после чакат да получат парите за робския си труд.