9 кандидати останаха за поста председател на БСП, предаде репортер на БГНЕС.

Това са Георги Гергов, Георги Кадиев, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Красимир Премянов, Мая Манолова, Михаил Миков и Янаки Стоилов.

Делегатите трябва да ме подкрепят, защото мога да променя БСП, да й върна самочувствието и да я направя по-силна. И то в екип с всички, защото сам човек не може нищо да направи, заяви кандидатът за председател на БСП Корнелия Нинова минути преди да гласува.

Нинова подчерта, че по време на изказването си на конгреса на БСП, е поставила въпроси, които са й били задавани от членове и симпатизанти на партията по време на срещите й в страната. Сред тях са въпросите за идейната чистота, работата с кадрите, приемственост и работа на младите и стари кадри, както и привличане на интелигенция и научни среди в редиците на левицата. Нинова каза, че е предложила също така БСП да има собствена телевизия, защото много от социалистите са искали да има медия, чрез която левите идеи да достигат до хората.

От своя страна председателят на НС Михаил Миков заяви, че "не е важно за какво бъдеще на БСП, а е важно за какво бъдеще на България и българските граждани гласуваме". Гласувам за борбата с бедността, за по-силна и солидарна България, каза още той.

Мая Манолова определи себе си като кандидат, който е готов заедно със социалистите, които го искат, да направи сериозна промяна в БСП. "Защото това е пътят, чрез който ние можем да стигнем до победа", добави Манолова. Ще играем на следващите избори не за някакъв резултат, а за победа и това е, което трябваше да прозвучи на конгреса, каза Манолова.

Заседанието на днешния 48-ми конгрес на партията започна в 11.30 ч. и продължава часове. Делегатите започнаха гласуването за лидер на БСП в 17 ч. Преди това Сергей Станишев изнесе едночасово слово, в което призова с поведението и решенията на конгреса да се защити достойнството на партията. "Да покажем, че идеите са по-силни от личните амбиции", подчерта Станишев. Той добави, че приказките за тежкото наследство, разпространявани от ГЕРБ, са параван за управленска безпомощност и също така призова да не се позволява на опонентите им да подменят реалността.