Френският президент Франсоа Оланд разкри, че е претърпял операция заради разширение на простата през 2011 като подчерта, че милиони мъже по целия свят са или са били в същото състояние. Разширяването е било доброкачествено и не е имало трайно влияние върху здравословното състояние на Оланд.

Новината за операцията на президента взриви медиите във Франция, където здравето на президента е чувствителен въпрос, защото много бивши лидери са държали в тайна здравословните си проблеми в продължение на години.

"Президентът на републиката Франсоа Оланд потвърди, че през февруари 2011 е бил хоспитализиран за няколко дни заради доброкачествена хипертрофия на простата", се казва в изявлението от президентството. След операцията не имало усложнения.

Доброкачествената хипертрофия на простата, или разширение на простата, е често срещано явление, което засяга по-възрастните мъже.

Експрезидентът Франсоа Митеран, който бе на поста от 1981 до 1995 г., е знаел, че има рак на простата още в началото на първия си мандат, но не го е споделял публично. Друг френски президент, Жорж Помпиду почина в кабинета си 1974 от рак на кръвта, който е криел.