Стомашна инфекция с диария, повръщане и температура удари в разгара на лятото плажуващите. Причината според лекари е мръсната морска вода, лоша хигиена в базите и капанчетата по морето. Десетки с остра форма на инфекцията са потърсили помощ в лекарските кабинети. Пикът според лекари обаче щял да настъпи в края на август.
Най-разпространената причина за болестта е бактериалното заразяване, което пък идва от лошо измити или въобще неизмити зеленчуци и плодове, лоша хигиена в капанчетата по морето, развалени в горещината храни, рязкото прегряване на организма. В резултат на това човек получава диария, болки и къркорене в корема, повръщане, слабост, повишена температура. Болестта е нещо като обичаен летен грип.

Докато обаче човек се усети, започват неудържимо и стомашните неразположения, казват инфекционисти. От заразяването до проявяването на заболяването минават не повече от шест часа, съобщава burgas.utre.bg. То се предава много лесно не само с пръски от кихане и кашляне, и целувки, но с ползването на общи хавлиени кърпи и дори само от моментното дръпване от цигара.

Новата зараза не предизвиква усложнения като пневмонии и не уврежда ставите и костите. Тежкото обезводняване обаче може да увреди много бъбреците, особено на тези, които страдат от камъни и пясък в тях. Малките деца най-лесно се обезводняват, тъй като при тях диарията е придружена и с повръщане. Затова те веднага трябва да бъдат закарани в болница и сложени на системи.