Докато продължават дискусиите за нов Закон за движение по пътищата, в парламента беше внесен поредният законопроект за промяна на стария, ремонтират близо 50 пъти от 1999 година насам. Накратко новите моменти прецизират налагането на глоби за нарушения, установени с камери, ограничават възможността коли с български номера да са собственост на чужденци, живеещи извън страната, въвеждат глоба за включваща се без повод аларма и създават режим за санкциониране на притежателите на автомобили, с регистрация в страни от ЕС.

Ако предложените промени бъдат приети от парламента, с публикуването им, записи от мобилните камери в колите на полицията вече ще могат да се използват за налагане на глоби за повече нарушения, не само за превишена скорост, но и за неправилно изпреварване, паркиране на забранено място, минаване на червено, шофиране в BUS-лентите и т.н. Друга новост е, че електронният фиш не е нужно да бъде подписан от длъжностно лице. Въвежда се и срок за издаването му – три месеца след заснемане на нарушението.

С промяна на чл. 180 пък се въвежда глоба от 20 до 150 лева за собствениците на автомобили, чиято аларма се включва без основателна причина или издава сигнали, наподобяващи тези на пътните превозни средства със специален режим на движение. Така за това провинение ще се налага същата санкция, като за неправилен престой или паркиране и управляване на технически неизправно превозно средство.

С промени в закона се цели да се спре практика граждани на страни от ЕС да шофират коли с български номера, които са купили у нас. Ако текстовете бъдат приети, преди прехвърлянето на собствеността на превозно средство на лице без адресна регистрация в България, ще трябва да се прекрати регистрацията му у нас и да се върнат номерата. За нарушаване на това изискване ще се налага глоба от 300 лева.

Въвежда се и изискване до месец от придобиването на ново моторно превозно средство, то да бъде регистрирано в местната община. До сега закона предвиждаше две седмици за предоставяне на копие от договора за покупко-продажба. За нарушение на новия текст глобата става 150 лв. Новост е и изискването в общината да се регистрират и купените в чужбина автомобили, дори ако те остават с чуждестранните си номера.

Промени в закона отменят и задължителния кръвен тест, при установяване на шофиране след употреба на алкохол. В зависимост от желанието на водача може да се признаят данните на т.нар. дрегери, които анализират концентрация на алкохол в издишания въздух.

Новост е и възможността собствениците на пътни превозни средство да предоставят електронен адрес за кореспонденция във връзка с нарушения по закон. Тази опция обаче е възможно само ако те притежават квалифициран електронен подпис.

Цели четири нови алинеи в член 189 от Закона за движение по пътищата пък регламентират как може да се търси наказателна отговорност на собственика и водачите на пътни превозни средства, регистрирани в друга държава - членка на Европейския съюз. Предвидените от закона глоби ще се налагат само за по-сериозни нарушения - управление след употреба на алкохол, преминаване на червено, каране в BUS-лентата или в аварийното платно на магистрала, превишена скорост, говорене по мобилен телефон и неизпълнение на задължението за използване на предпазен колан или носене на каска.