Популярността на Турция намалява в страните от Близкия Изток заради политиката й спрямо Сирия и Египет, показва изследване на Турската фондация за икономически и социални изследвания.

Проучването, осъществено между август и септември в 16 страни сред 2800 души, показва, че Турция продължава да е значително популярна в региона, въпреки намаляването на симпатиите към нея спрямо миналата година.

Турция, която подкрепя бунтовниците, борещи се срещу режима на сирийския президент Башар Асад и осъди държавния преврат на армията в Египет, който свали от власт Мюсюлманските братя, вече не е най-популярната страна в региона, както беше през 2011 и 2012 г. Тя губи водещата си позиция за сметка на Обединените арабски емирства, показва изследването "Възприятие на Турция в Близкия Изток, 2013".

78% от анкетираните са имали положително мнение за Турция през 2011 г., през 2012 г. популярността й е била 69%, а тази година е 59%. ОАЕ са се превърнали в най-популярната страна с 67% положителни мнения, следвани от Саудитска Арабия с 60% и Турция с 59%.

В последната година мнението за Турция се е влошило най-много в Египет и Сирия. 88% от сирийците и 68% от египтяните считат, че Турция води враждебна политика към страната им.