Един от водачите на коренното население в Бразилия Амбросио Вилхалба е бил открит заклан, предаде Би Би Си.

Вилхалба е имал спорове с едри земевладелци, но според властите смъртта му е резултат от спор с други членове на неговото племе. Амбросио нашумя с участието си във филма Birdwatchers , който пресъздава борбата на индианците от племето гуарана за съхраняване на природата в техните земи. Вилхалба е бил заклан в западния мексикански щат Мато Гросо до Сул. Полицаи от гр. Каарапо казват, че един от арестуваните по съмнение за участие в убийството е тъстът на жертвата, но по време на разпита той отрекъл да е съпричастен към престъплението.

Гуараните са били прогонени преди доста време от земите си от фермери, които са изсекли горите и са направили големи плантации за захарна тръстика. През 2007 г. Индианците успяха да си върнат част от исконните техни земи. Вилхалба беше един от най-изявените критици на плантаторите, занимаващи се с отглеждането на захарна тръстика.

Според бразилското законодателство 13% от територията на страната са отделени за коренното население на страната, чиито представители искат да живеят в съответствие с традициите си. Но макар на територията на щата Мато Гросо до Сул да живеят около 9% от коренното население на Бразилия, там едва 0,7% от земята е притежание на индианците.