Да се получават заеми в този момент и да се предприемат резки действия е ненужно. Разбира се, трябва да се осигурят пари на НЗОК, но дали ще се правят по-големи или по-малки промени в бюджета на страната няма кой знае какво значение.

Това каза пред БНР проф. Милети Младенов.

Според него, в искането на нов заем са преплетени политически интереси.

"Трябва да се видят сметките, но наистина става дума за осигуряване на парите на държавата, чрез Бюджета, за 2 месеца. След това, предполагам, бързо ще бъде съставено правителство и то ще може да довърши бюджетната година така, както е нормално", коментира финансистът.

Казусът КТБ трябва да намери добро решение изтъкна Младенов, който очаква УС на БНБ да даде ясна информация за състоянието на четвъртата по големина банка у нас. Според него е нужно да бъде внесено спокойствие, за да не преместят вложителите парите си в други банки в ЕС, а ресурсът им да се ползва, за да подхранва българската икономика.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките не е бюджетна организация и не се финансира от бюджета, за да се казва, че данъкоплатецът трябва да плаща всичко, подчерта Младенов.