През 2012 г. броят на закупените велосипеди в 26 от 28-те страни от ЕС е надминал този на числото купени автомобили, цитира Би Би Си статистически данни. Това може и да е отражение от икономическата криза в Стария континент.

Популярността на колоезденето вече е напуснала границите на т. нар. велосипедни столици в северните части на Европа като Амстердам, Копенхаген или Стокхолм. Например в южната като разположение Италия са били продадени 1,6 млн. колела срещу 1,4 млн. леки коли. Включително индустриалната столица на ботуша – Милано, е поредният европейски град, който въведе схемата на обществените велосипеди, които взимаш за временно ползване по подобие на системата, която отдавна е в употреба в градове като Брюксел, Лондон и Париж. Според медиите в Италия през 2011 г. броят на продадените коли е бил на нивото от ... 1964 г. Напоследък и испанската столица Мадрид обяви планове за въвеждане на т. нар. зелен пръстен от велосипедни алеи с дължина 10 км. Само в Белгия и Люксембург броят на продадените леки коли е по-голям от този на купените през 2012 г. Велосипеди. "Все повече хора се качват на велосипеди, може и да е модно, но вероятно има и икономически причини", казва пред Би Би Си Педро Карвальо, който е шеф в магазин за продажба на колела в Португалия, предаде АФП.

Градските власти в Лондон отчитат, че за 10 г. броят на всекидневните пътувания с велосипеди в града е скочил 66% и през 2011 г. е достигнал 500 000.