Лидерът на БСП Сергей Станишев поиска прошка от съпартийците си и от народа. По време на ретроспективната реч в началото на Конгреса на Столетницата след отчетените успехи на управлението на правителството на Пламен Орешарски председателят на партията каза: "Ако съм грешил, простете ми!"
Станишев призова към покаяние и своите съпартийци. "Нека намерим сили в себе си и да поискаме прошка пред хората, да застанем пред тях да докажем, че в политиката има морал", каза Станишев и изрази увереност, че българският народ има силата да отминава грешките. "Хората в България могат да простят", каза Станишев.

Веднага след тези думи той обяви, че напуска. "Не мога да допусна за мои грешки моята партия да понесе негативи. Оттеглям се", заяви Станишев . Той наблегна, че един лидер винаги поема отговорността от грешките. "Знам, че много хора не ми вярват днес заради грешките и заради случката Пеевски. Нееднократно съм отговарял на въпроса "Кой?" и защо бе предложен за председател на ДАНС", каза лидерът на Столетницата.