Транспортното министерство има готовност годишните технически прегледи за колите да бъдат извършени само на шофьори, които са платили всичките си задължения към КАТ - това предложение направи миналата седмица министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Изискването може да влезе в сила от 1 януари 2014 г.

С промените системата за техническите прегледи може да бъде пряко свързана с тази на съответната община и КАТ, като максимално ще бъде ограничен човешкият фактор.

В момента необходимите документи за минаване през годишен технически преглед са регистрационен талон на автомобила или ксерокопие на големия талон, полица от валидна застраховка гражданска отговорност, документ за платен данък върху превозното средство, лична карта на лицето, което предоставя колата за преглед.

До каква степен е правилно обвързването на фишовете за глоби и годишните технически прегледи?

По закон шофьор може да се движи на пътя и с неплатен фиш, задължението за който може да изплати в бъдещ период, ако в момента няма достатъчно средства, за да си плати глобата.

Но в случая с годишния технически преглед той е напълно задължителен и без валиден талон от прегледа автомобилът не трябва да бъде в движение. Изключение правят новите автомобили, които имат гратисен период. В случай че органите на "Пътна полиция" и КАТ установят, че карате автомобил без ГТП, те могат да ви напишат глоба с фиш, която е на стойност 50 лв. Полицаите могат и да ви напишат акт. След влизане на наказателното постановление в сила от талона се отнемат 5 контролни точки.

Без годишен технически преглед и сключената застраховка автокаско може да не бъде призната

в случай на злополука или кражба, тъй като сте управлявали технически неизправен автомобил.

От автомобилния бранш коментират, че подобно обвързване с плащането на фишовете и прегледа вероятно ще доведе до по-голям брой злоупотреби с рушвети за представителите на пътната полиция. Или някъде другаде по веригата.
Шофьори се опасяват, че следващите стъпки може да са автокаското също да стане задължително.

"А какво ще стане, ако в даден момент забранят напускането на границата с автомобил, ако даден шофьор има неплатени фишове?", питат риторично от таксиметровия бранш.

По темата има и още няколко неизвестни. Например от септември миналата година наказателните постановления и електронните фишове, с които е наложена глоба в размер до 10 лева, вече подлежат на обжалване. Припомняме, че това стана възможно, след като бе направена промяна в Закона за административните нарушения и наказания, която бе окончателно приета от парламента в края на септември 2012 г.

Това ще рече, че датата, на която даден автомобил трябва да мине отново на технически преглед, може да съвпада с период на обжалване на фиш. Ще може ли собственикът на колата (или нейният ползвател) да мине през годишен технически преглед в такъв случай?

И още един въпрос - голяма част от шофьорите имат натрупани задължения от глоби, които не могат да изплатят накуп. Което би ги възпрепятствало да се явят на годишен технически преглед. Ще значи ли това, че броят на автомобилите, които не са преминали преглед, ще се увеличи?

Как ще става проверката за неплатени фишове?

За да получат лиценз, с който да могат да извършват годишни технически прегледи, всички сервизи в страната са оборудвани задължително със специална техника от ДАИ. С нейна помощ се правят проверки на шофьора, в момента в който представя малкия или големия талон на колата си, както и се проверяват данните от личната му карта. Чрез техниката всеки сервиз има директна връзка с регистрите на ДАИ, които пък получават информация за неплатените фишове.

В този смисъл нито един сервиз няма да има нужда от допълнително оборудване, ако изискването бъде въведено от следващата година.
Емил Панчев, главен секретар на Съюза на българските автомобилисти, коментира пред Investor.bg, че идеята плащането на глобите да бъде обвързано с годишните прегледи е правилна мярка.

„Ако си изряден шофьор, няма да има какво да плащаш. Ако имаш наложени глоби, трябва да си ги платиш“, категоричен е той.

Панчев спомена, че вероятно мярката няма да бъде въведена от 1 януари, тъй като МВР и ДАИ все още нямат пълната готовност за това. „Всичко зависи от това как ще се организират. Напълно оптимистично е предложението да влезе в сила от пролетта“, допълни той.