Десетки вярващи се стекоха в столичния храм "Св. Седмочисленици", за да се присъединят към празничната служба, с която Българската православната църква чества Свети Седмочисленици и Свети Великомъченик Панталеймон, предаде репортер на БГНЕС.

Тържествената Света литургия, с която бе отбелязан и храмовият празних, бе оглавена от Негово Светейшество патриарх Неофит, в съслужие с Тивериополския епископ Тихон и храмовото духовенство.

По древна традиция на този ден Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители – Св. Св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под хубавото име Седмочисленици. На 27 юни се чества и успението на Свети Климент Охридски.

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (днес Измир, на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му, отначало той бил о езичник и носел името Панталеон (от гръцки – Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и после станал придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир "Св. Панталеймон".

Още в първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също така медицински школи и лечебници. В София паметта на светеца се чества като храмов празник в кварталната църква в Бояна. Денят се приема като подходящ за пътуване, откъдето е и името Пантелей Пътник.