Британският депутат лейбърист Кевин Барън от Йоркшър предупреди да не се всява паника и да не се плаши с евентуално пристигане он 2014 година на имигранти от Румъния и България, пише вестник "Йоркшър поуст".

В Камарата на общините Барън заяви, че милиони хора вече са напуснали тези две страни в търсене на работа, откакто Румъния и България са се присъединили към ЕС през 2007 г., и нарече "срамна" твърдата риторика за последиците, които щяло да има отслабването на граничния контрол от януари.

Депутатът отбеляза, че българи и румънци емигрират вече от много години и Обединеното кралство няма от какво да се страхува идния месец. Според Барън много от приказките по въпроса са просто разпространяване на тревожни слухове. Вестникът уточнява, че той е имал предвид антиимигрантската кампания на Британската партия за независимост.

Отвръщайки на критиките на лейбъристката опозиция във връзка с обявените миналата седмица ограничителни мерки, министърът по въпросите на имиграцията Марк Харпър е казал на Барън, че той като министър не може да контролира медийната реторика, но е повторил, че управляващата коалиция няма нищо против хората от Европа, които искат да дойдат във Великобритания, за да работят, "както са правили от 2007 г. насам и румънци, и българи".

Целта на промените от миналата седмица е да се гарантира, че няма да има злоупотреби със социални помощи, отбелязал министърът.