До 50-60 лв. може да получи ученик при продажбата на пълен комплект учебници на старо. Това съобщи шефът на една от най-големите борси за изкупуване и продажба на стари помагала Момчил Тодоров. Той уточни, че за такава сума могат да се продадат учебниците най-вече на осмокласниците и деветокласниците, съобщава „Монитор“.
Най-висока е цената на учебниците за 8-и клас, а и поради редица причини осмокласниците са най-съвестни в набавянето им. Освен това в някои паралелки се изучават засилено чужди езици, учебниците по които са доста скъпи. Все пак това е условно, тъй като ученикът може да има и два учебника, за които да получи 5-6 лв.“, коментира Тодоров.

Правилото е, че учебниците се изкупуват на 40% от коричната им цена, ако в същото време ученикът си купува учебници за следващия клас. В случай, че предпочете да получи парите за старите си пособия на ръка, учебниците се изкупуват на 30% от коричната им цена. Употребяваните помагала пък се продават на 70% от сумата, на която са били закупени нови.

До момента вече имаше две кампании за изкупуване на учебници. Традиционно най-голям наплив се очаква непосредствено преди началото на учебната година. „Това не е най-доброто решение за учениците и за родителите им. Ние препоръчваме това да става по-рано. Тази година подготвяме засилена изкупна кампания в книжарниците ни в два от най-големите квартали на София ­ „Люлин” и „Младост”, която ще започне на 11 август“, коментира още Тодоров.

Стара традиция е учениците да си купуват учебниците от по-големите си приятели, които учат в същото школо, на половин цена.

Учениците от 1-ви до 7-и клас обаче изобщо нямат такива проблеми, защото от няколко години държавата финансира учебниците им и те ги получават безплатно.