Тази вечер за Антарктида ще отпътува първата група от 10 души от състава на 22-та антарктическа експедиция, чиято задача ще бъде да подготвят българската полярна база за новия сезон.

"Всички хора, които са участници в тази експедиция, са наясно къде отиват", заяви пред БНР командирът на базата ни "Св. Кл. Охридски" на остров Ливингстън инж. Йордан Йорданов.

"Ще си направим разчети и ще работим в някакъв режим, в който ще пестим гориво. Може би ще успеем да стигнем до испанската база, оттам с тяхно разрешение ще ползваме част от горивото, ако те имат налично. А колкото до храната – това, което успеем да закупим сега като пресни продукти, ще караме с тях. От гледна точка на транспорта нещата са доста тежки. Организирането на тази експедиция и провеждането й просто костваха неимоверни усилия. Втората група – средата на януари тя ще бъде на базата, а преди това Никола Петков ще бъде в Чили и оттам имаме уговорка да се ползва един от корабите, с който да ни бъде доставено гориво до базата. Режимът ще бъде доста ограничен до тогава", разказа Йорданов относно организацията.

Очаква се полярниците да достигнат базата до средата на декември.

22-та антарктическата експедиция отбелязва 25 години от първите български антарктически изследвания в Антарктида и бележи 20 години от създаването на Българският антарктически институт.