Напусналият парламентарната група на ГЕРБ депутат Георги Марков ще е изцяло независим и няма да играе ролята на златния глас. Това заяви самият той в "Денят започва по БНТ.
"Ще бъда изцяло независим. Волен да не се притеснява. Да не разчита на мене. Изцяло независим ще съм и непредвидим", предупреди депутатът от Свищов. Той призна, че има практика в парламента да се гласува на инат. Когато ГЕРБ предложи нещо, се гласува "против", когато коалицията предложи нещо - пак "против".

"Има парламентарна криза. Виждате, че нещата не вървят добре и рейтингът пада. Трябва да се намери разумна политика. Някакви определени решения, бих ги подкрепил, но съм убеден, че и колегите ми от ГЕРБ биха ги подкрепили. Не съм мислил колко е важен моят глас. Няма да съм пръстчето, когато трябва да се гласува за управляващите", каза Георги Марков. Той призна, че върху него е имало натиск и че не е имал свобода като народен представител.

"Първо няма разследване срещу мен. Даже не съм знаел, аз съм народен представител те водят разследване, вижте как си върши полицията работа. Има поръчки срещу мен от тези, на които преча. На много хора преча, на хора, които не са откровени с избирателите си. И в ГЕРБ ги има, и извън ГЕРБ. Това са хора, които управляват извън ГЕРБ. Те са ме проверявали като депутат. Ако трябва, ще се откажа от имунитета ще го направя. Представяте ли си каква парламентарна и правова държава сме, аз съм депутат, те ме проверяват без да знам", разкритикува бившите си съпартийци Марков.

Той също смята, че се е получил конфликт заради посещението му в Румъния. "Не очаквах, защото това са национални интереси. Бях по покана на българите в Букурещ, близък съм с българите там, помагам им от 10 години. Не съм пътувал с Орешарски. Пътувах с моя автомобил. Засякохме се в хотела, където българите бяха запазили места. Той си тръгна със самолета аз с моята кола. Аз съм за първи път в парламента. Отначало, като влязох, мислех, че така е редно и така трябва да бъде. От месец май разбрах, че нещата не стоят така. Всеки депутат сам да си извоюва свободата. За всяко нещо да питаш, не е редно. Явлението "Фидосовщина"? Тя си замина, а нейният дух остана да витае, посочва депутатът.

На нейно място седнаха други хора и започнаха по същия начин да управляват. Това са хора, които мислят, че правят актив в партията и искат да направят впечатление на Бойко и Цветанов, че са незаменими. С колеги водили ли сте диалог? Събират се в една стая и всички са срещу теб да ти обяснят колко са прави. Няма диалог има монолог. Не съм напуснал шумно, нормално си подадох молба и дойдох да се срещна с хората в Свищов, да видя тяхното мнение. Бюджетът е важен, но е по-важно хората, които са ме избрали какво ще кажат - да разбера кой какво иска и ако хората предложат тук да напусна, ще го направя. Проблемът трябва да се реши на местно ниво, казва Марков и допълва: Изобщо даже и на кафе няма да ме видите в редиците на БАСТА.