Министерството на финансите на САЩ във вторник представи "банкнота, носеща щастие", насочена главно към китайската общност. Това е доларова банкнота от лимитирана възпоменателна серия за Годината на коня в китайския астрологичен календар.

От сряда по интернет в партида от по 50 броя или поединично от печатницата на Федералния резерв може да се купи талисманския долар за 5,95 долара всеки.

Освен лика на Джордж Вашингтон, както всички банкноти от един щатски долар, тези носят специални серийни номера, започващи с "8888". Това е китайското щастливо число – символ на забогатяването и успеха. Всяка банкнота ще бъде поставена в яркочервен плик с изображението на кон.

По традиция китайските родители, в края на януари ( когато започва китайската Нова година), дават в червен плик на децата си пари.

Лимитираната серия е от 88 888 банкноти с щастливия номер.

Министерството на финансите очаква да събере около 500 хил. щатски долара чрез продажбата. Но целта на операцията е не толкова печалбата, колкото създаването на отношение към валутата.

Обмислената продуктова линия "Lucky Money" е като инструмент за връзки с обществеността за зелените пари.

Това е 13-та година, в която Министерството на финансите пуска щастлива банкнота. С годината на коня през 2014 г., финансовото ведомство започва нов дванайсетгодишен цикъл.

Ченг Уанг, пенсиониран химик, който участва в разработването на всички досегашни щастливи банкноти в червените пликове, разказва, че през 2012 г. в Годината на дракона серията е продадена за седмица! Това беше успех", спомня си той. " Но Годината на коня също е добра година - с кон знаеш къде отиваш".

Купуването на билети е ограничено до 500 броя на домакинство за първата седмица след пускането им, за да се избегнат спекулации.