Община Букурещ иска да закупи Солаковия хан, където са живели и работили Любен Каравелов, Васил Левски и Христо Ботев, след като България през 2012 година изпусна златния шанс да притежава историческото място в румънската столица.

Общината в Букурещ е заявила намерение пред един от собствениците на хана – Кристиан Букур Солаколу, да купи имота на "Каля Мошилор" 134-134А в Сектор 2 на румънската столица, съобщава в."Монитор". Общината е решила да се възползва от правото си на първи купувач на архитектурния паметник след заседание на комисия, провело се на 18 октомври т.г. С разпореждане на кмета на Сектор 2 на Букурещ Некулай Онцану предстои съставяне на преговорна комисия за опазване на историческите паметници в Румъния.

През 2012 г. чрез издаване на едногодишен сертификат румънското министерство на културата направи жест към България и се отказа от правото си на първи купувач. След промени в законовата уредба обаче от началото на 2013 г. това право придоби и Община Букурещ, която не закъсня с действията си.

Именно с идеята за превръщането на Солаковия хан в Български културен център бе създадена фондацията "Любен Каравелов". Неин учредител и председател на Управителния съвет е инж. Иван Иванов, който с активното съдействие на посолството ни в Букурещ започна постъпки и преговори със собствениците за спасяване на историческата светиня. Целта бе чрез всенародна дарителска кампания ханът да се купи и реставрира, като се превърне в престижен български център с паметници и музей на Любен Каравелов, Христо Ботев и Васил Левски.

С активното участие на посланика Александър Филипов започват преговори със собствениците, които са пето-шесто поколение наследници на двамата братя Солаколу. Мажоритарният дял - 55 процента от имота, притежават Кристиан Солаколу и неговата сестра Теодора, които живеят в Букурещ, а 45 процента – наследници на техни братовчеди, пръснати из Австрия и Германия. Собствениците са изгубили българското самосъзнание и целите, които преследват, са комерсиални, но са респектирани от това, че посолството участва в преговорите.

На 4 октомври представители на фондацията "Любен Каравелов" са подписали с представителя на наследниците Кристиан Солаколу проектодоговор за закупуване на сградата за 4 млн. евро.

Първоначално да се изплати 1 млн. евро, а след 5-месечен гратисен период, необходим за разгръщане на дарителската кампания, и останалата част. От Сектор 2 на румънската столица поискали среща с Кристиан Солаколу дни след разговорите му с председателя на УС на фондацията и с посланика Филипов. След това Солаколу изпраща писмо до българите, в което желае преговорите да се прекратят, докато излезе окончателното становище на общината в Букурещ.