Премиерът Пламен Орешарски няма намерение да оттегли проекта за актуализация на държавния бюджет, внесен преди две седмици от правителството. Това стана ясно по време на срещата му с граждански организации.
"Внесохме актуализацията на бюджета обмислено, а не необмислено,
за да не създаваме напрежение на служебния кабинет", заяви министър-председателятв отговор на питане на граждани дали ще изтегли искането за актуализация на бюджета.
Орешарски отбеляза, че притесненията са свързани с това, че парламентът няма да работи до октомври.
"Това е единственият мотив за искането на актуализация", добави премиерът.
По-рано днес депутати от "Коалиция за България" разговаряха с министър-председателя за оттегляне на предложението за актуализация на бюджета.
"Премиерът ни изслуша и каза, че ще си помисли върху нашето искане", каза след срещата Корнелия Нинова. Тя обясни, че процедурата не е толкова проста и не зависи от неговото лично решение.
Същевременно от левицата върнаха проучвателния мандат на президента за съставяне на правителство.
След това председателят на парламентарната група Атанас Мерджанов коментира пред журналисти, че с това са декларирали още веднъж позицията на БСП и на "Коалиция за България", че са последователна политическа сила и спазват договореностите, които бяха постигнати при консултациите при президента.
Той припомни, че първата договореност е била, че в рамките на това Народно събрание няма да бъде излъчено ново правителство.
"В разговорите с президента предупредихме за огромната опасност и за неспазване на това споразумение от страна на ГЕРБ и ДПС. Фактически днес в парламента с гласуваното решение за извънредно заседание за актуализация на бюджета
имаме ново парламентарно мнозинство", смята той.
"Това по никакъв начин не може да се гарантира, че няма да бъде направен опит и изкушение
да бъде създадено правителство в рамките на този мандат с участието на ГЕРБ и ДПС", заяви още Мерджанов.
По време на пленарното заседание пък се разразиха сериозни дискусии по темата за актуализацията на бюджета. След изказването на лидера на ГЕРБ от БСП потвърдиха, че ще подкрепят ревизията на бюджета единствено в частта ѝ за НЗОК, докато от ДПС бяха категорични, че са за цялата актуализация.
След като стана ясно, че позициите на ГЕРБ и ДПС се припокриват, Борисов обясни в кулоарите на парламента, че няма сътрудничество между двете партии. "Категорично казах, че коалиция с ДПС няма да правя", категоричен бе той.