Само след 5 или най-късно след 10 години роботите ще оставят хората без работа в редица професии, пише в. "Дейли мейл".

Това прогнозират експерти в областта на изкуствения интелект. Според тях до една петилетка почти няма да има нискоквалифицирани кадри, работещи в офиси.

Идеята роботите да заменят някога тези кадри не е нова. Но според Андрю Андерсън - генерален директор на британската компания "Селатон", това ще се случи много по-рано от очакваното.

"Опасявам се, че денят, в който ще отпадне необходимостта от канцеларски служители, наближава", отбелязва Андерсън.
В днешно време изкуственият интелект, наричан за кратко ИИ, вече е способен например да решава автоматично трудоемки канцеларски задачи. Най-новите модели роботи пък са в състояние да вземат решения, за които доскоро се считаше, че могат да бъдат взети само от човека. ИИ е способен да чете и разбира цял един документ, да изучава закономерностите на думите и фразите в контекста. Именно тази способност към обучението свежда до минимум необходимостта от канцеларски служители.

"Фактът, че машината не може да изпълни някои задачи, се компенсира от нейното постоянно самообучение. Тя е в състояние да реши как да се справи със задачата по-бързо и по-добре. А това означава, че канцеларските служители съвсем скоро няма да са ни нужни", казва Андрю Андерсън.

Машината например може да разпознава копия от искове към застрахователни компании. Вече в много интернет магазини клиентските поръчки се разглеждат чрез използване на автоматизирани средства за обслужване.

Изкуственият интелект е в състояние да промени правилата на играта. И макар това вероятно да повлияе на равнището на заетост, потребителите само ще спечелят. Машините позволяват значително да бъде повишена производителността и да бъдат съкратени разходите. Към 2025 г. машините ще могат да обработват информация, да коригират задачи, да вземат решения и сами да се препрограмират, смятат експерти от "Селатон". "Най-тежко ще бъде съперничеството с роботите за професионалистите, работещите в сферите на продажбите, образованието, здравеопазването, информационните технологии, управлението, финансите и правото. Това са все области, основаващи се на такива видове знания, в които аналитичните инструменти, мобилните интернет устройства, приложенията и мрежовите услуги могат да бъдат усъвършенствани до такава степен, че да надминат човешките способности", изтъкват аналитици.

Вече има роботи бармани, военни, чистачи, музиканти, художници и други.