Повече от 90% от човешката ДНК е безполезна и съществува само като биологичен багаж, изграден в продължение на години еволюция, установиха учени от "Оксфорд".

Учените са достигнали до това число, след като сравнили човешкия геном с генетичния състав на други бозайници, като се започне от кучета и мишки, носорози и коне, пише вестник "Гардиън".

Изследователите търсели онези участъци ДНК, които хората споделят с животните. Там където генетичният материал съвпада с този на животните се предполага, че "прави нещо значимо" и има някаква функция.

На базата на сравненията учените достигнали до извода, че едва 8,2% от човешката ДНК е "функционална", което значи, че има достатъчно важна роля, за да бъде запазена през еволюцията.

"Научно погледнато ние нямаме доказателства, че 92% от човешкия геном е просто част от наша биология. Но от доста време е известно, че само 1% от ДНК-то се използва за производството на жизненоважни протеини, които пазят клетките и органите живи", обясниха учените.

Но ако толкова голяма част от ДНК-то ни е безполезно, тогава защо все още го носим? "Не е вярно, че природата е пестелива. Ние еволюираме и това е объркан процес. Нашето ДНК не е пълнеж. То може да се окаже полезно един ден. В никакъв случай не е товар за човека", категоричен е водещият автор на изследванията Гертън Лунтър.