Нито аз, нито моите колеги имаме нещо лично против Калин Христов, но аз лично присъствах на среща при премиера, на която той изключително надъхано обясняваше как без банкова ваканция сме изправени пред катастрофа.

По този начин народният представител от Коалиция за България Румен Гечев коментира мотивите на БСП срещу кандидатурата на Калин Христов за управител на БНБ.

По-рано днес Бойко Борисов заяви от трибуната на Народното събрание, че предлага именно Калин Христов да смени на поста Иван Искров, а малко по-късно в кулоарите обясни, че предложението за Христов е дошло от държавния глава Росен Плевнелиев още вчера на консултациите с всички партии.

Калин Христов предлагаше банкова ваканция, която щеше да има катастрофални последици за страната, категоричен бе Гечев. "Той трябва да си понесе отговорността, че е предлагал вариант за България с такива последици", настоя депутатът от левицата. БСП не са допуснали затваряне на банковата система в България и няма как да подкрепят идеята човекът, който я е предложил, да оглави БНБ. Гечев настоя за публикуване на протоколите от заседания на Управителния съвет на БНБ, за да се види кои членове как са гласували и какъв е "личният им принос". В левицата са категорични, че искат оставка на целия УС при ново правителство и нов избор на ръководно тяло на Централната банка.

Освен плана за банкова ваканция, Калин Христов е бил и застъпник на идеята проблемите в КТБ да бъдат решени чрез заем от 5 млрд. лева. "Той предлагаше незабавен заем, а ние заявихме, че проблемите на КТБ трябва да се решат за сметка на самата КТБ чрез нейните добри активи. Бяхме категорично против предложението на Калин Христов да задължим българския народ с 5 млрд. лева, за да решаваме частни въпроси", обяви Гечев. По думите му, в случая става дума за "стратегически грешки с очевидно политически цели" и няма как член на управата на БНБ, който предлага такива стратегически грешки да получи доверие.

Румен Гечев коментира и темата с актуализацията на държавния бюджет, която нарече "абсолютно неприемлива". Според оценката на български, европейски и други институции, макроикономическата рамка и основните показатели на България се намира в рамките на приетия за тази година бюджет, категоричен бе Гечев. Неизпълнението на приходите е 1,81%, като има всички шансове да се компенсира до края на годината. По данни на ЕВРОСТАТ в края на юни фискалният резерв на страна е бил близо 6 млрд. лева, а според финансовият министър Петър Чобанов той се е повишил до близо 8 млрд. лева благодарение на върнати евросредства, коментира Гечев.

"Не се налагат абсолютно никакви актуализации на бюджета, тъй като фискалният резерв е достатъчен и има достатъчно буфери за решаването на каквито и да било въпроси през следващите два месеца", настоя той. "Не искаме да осигуряваме комфорт преди изборите, където евентуално тези нови и абсолютно безсмислени задължения ще обслужват предизборния процес на ГЕРБ", категоричен бе Гечев.

Правителството не е съгласувало с БСП тази актуализация, обясни Гечев и допълни, че очевидно я е съгласувало с Йордан Цонев, с представителите на ГЕРБ и с президента. "Очевидно се е формирал нов екип, който се опитва да натрапи на парламента решения, които не са икономически необходими, но са политически необходими", заключи той и се казани, че БСП няма да допусне това.