Украинският парламент отхвърли вота на недоверие, след като управляващата партия гласува "въздържал се".

Вотът получи 186 от общо 226 гласа в парламента. Решението за оставка на Азаров заради отказа от политическото и търговско споразумение с ЕС подкрепиха трите основни партии на опозицията.

Украинският парламент отхвърли вота на недоверие срещу правителството на министър-председателя Микола Азаров.

За вота на недоверие гласуваха 186 депутати при необходими 226.

Както се и очакваше против оставката на правителството гласуваха от управляващата Партия на регионите. Опозицията не беше подкрепена също така от комунистите и част от безпартийните депутати.

Но вотът на недоверие се провали, след като Азаров обеща промени в правителството и помоли за извинение заради полицейското насилие по време на протестите през уикенда.

"Мога да гарантирам едно нещо на законодателите: ще си направя изводи от това, което се случи и ще направя сериозни промени в състава на правителството. От името на нашето правителство, моля за извинение за действията на нашите правоприлагащи органи на площад "Майдан" ("Независимост")", каза Азаров на извънредно правителствено заседание.

Протестите срещу решението на правителството да отпадне историческото политическо и търговско споразумение предизвика най-голямата вълна от протести в бившата съветска република от продемократичната Оранжева революция през 2004г. насам.