В силовите структури на Украйна има версия, че малайзийския самолет е свален при инцидент по време на учения, разкри за РИА "Новости" източник от силовите ведомства в Киев.

В деня на катастрофата на Боинга части на украинската противовъздушна отбрана (ПВО) се провеждали занятие по отблокиране на пусковата система на ракетите и инцидент на занятието може да е станал причина за свалянето на пътническия самолет, твърди източникът. Всеки случай по думите му Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е отвела за разпит командира на ракетната батарея и нейния екипаж.

"На 17 юли командирът на 156-ти зенитен ракетен полк получи заповед да проведе занятие по бойните разчети за прикриване на наземна групировка войски край Донецк – да разгърне дивизионите, да отработи преследване на целите и да изпълни целия алгоритъм по проследяването и условното унищожение на целите от ракетния комплекс "Бук-М1", споделил източникът.

По думите му на командирите на батареите са били дадени шифърите, разблокирващи пусковите механизми, но реално изстрелване на ракети не е било предвиждано.

За участие в занятието са били задействани два военни самолета Су-25. "Те са имали за задача да извършат въздушно разузнаване и да обозначат контролните цели в район западно от Донецк, където е съсредоточена групировката на армията", поясни източникът. "След като един от самолетите влязъл в обсега на "Бук", той бил взет за съпровождане от ракетна батарея, разположена при село Зарошченское. Очевидно по трагична случайност след известно време маршрутите на полетите на малайзийския Боинг и СУ-25 съвпаднали, сливайки се върху екрана в една голяма точка, което е станало фатално за пътническия самолет – когато в един азимут целите се покриват, системата за съпровождане автоматично се преустройва за следене на онази цел, която е с най-голяма площ", изтъкна още източникът. А това е Боингът, който е с по-голями размери.

Източникът не можа да обясни причината за неразрешеното изстрелване на ракетата. "С този въпрос се занимават служителите на СБУ, които около 10,30 часа вчера прибраха командира на батареята с екипажа", уточни той.

БГНЕС припомня разкритието на известния американски разследващ журналист Робърт Пери в сайта consortiumnews.com. "Информацията, която аз получих от източник, снабдявал ме с точна информация при подобни случаи в миналото, е, че американското разузнаване разполага с подробни сателитни снимки за ракетната батарея, която вероятно е възпроизвела съдбоносния изстрел. Тази батарея обаче се оказва, че е била под контрола на украинските правителствени войски, облечени в униформи, наподобяващи украинските. Източникът ми каза, че анализаторите от ЦРУ все още не били изключили възможността батареята да е на бунтовниците от Източна Украйна, които имат подобни униформи. Официалната оценка обаче била, че става дума за украински войници. Имало е също и предположение, че тези войници са били недисциплинирани и вероятно пияни, тъй като на снимките се виждали предмети, приличащи на бирени бутилки, които били разпилени около мястото", пише журналистът.