След като ГЕРБ вчера върна мандата за съставяне на правителство на държавния глава Росен Плевнелиев, днес и БСП направи същото.

"В духа на политическите договорености, постигнати на консултациите отказвам да съставя правителство и МС. Не се отклоняваме от заявените си отговорности", каза председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов.

Атанас Мерджанов заяви, след като върна мандата, че решително ще се противопостави на всяко едно отклонение от договореностите на консултациите.

От своя страна държавният глава каза, че решението, което БСП взе е в духа на конституционната процедура. То е и в духа на нелеките решения, които взехме заедно, за стабилен и плавен преход и дай Боже за нови избори на България, които да доведат до едно много по-високо доверие на народа, едно ново Народно събрание, което да работи на пълни обороти, каза още Плевнелиев.

След взимането и връщането на мандата председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов, който бе придружен от Корнелия Нинова, останаха в президентската зала по молба на Росен Плевнелиев, за да обсъдят и някои други теми.