Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите (ДБГ) даде мандат на преговорен екип да започне незабавни преговори за сключване на коалиционно споразумение за общо явяване на европейските избори през месец май следващата година с партиите от Реформаторския блок.

Това каза Даниел Вълчев зам.-председател на ДБГ.

Вълчев каза и че на 7 и 8 декември ще се проведе първото национално събиране на всички областни координатори или областни председатели на партиите от РБ в София. Днес се проведе редовното заседание на Изпълнителния съвет на "Движение България на гражданите". След него проф. Даниел Вълчев, Тома Биков и ръководителят на икономическия екип Бисер Манолов дадоха направиха обзор на шестте месеца на правителството.

Бисер Манолов посочи, че в първите 6 месеца БСП са обещали 250 000 работни места и обещанието за това в рамките на мандата е безработицата да падне на 6,5% . Манолов подчерта, че нивото на безработицата към края на годината пълзи към 13%, а според МФ до 2016 г., безработицата перманентно ще се установи над 10%. "Единственото нещо, в което можем да се уверим като обещание от името на управляващото правителство в момента е това, че те ни обещават перманентни дефицити", каза той. Даде за пример това, че НЗОК за първи път в рамките на 10 години ще бъде на дефицит 150 млн. лв., но прогнозира, че догодина ще се увеличи и ще се движи между 200 и 400 млн. лв.

Тома Биков каза, че въпреки обещанието за справедливост, за 6 месеца управляващите не са намерили време дори да правят план за съдебна реформа и реформа в службите за сигурност. Според него друга основна тема, с която се опитват да "тупкат топката" е Изборният кодекс. "Доколкото разбираме доникъде не са стигнали и доколкото разбираме ИК ще бъде приет най–вероятно един месец преди европейските избори", заяви Биков и посочи, че ще се случи същото, което се прави в последните години – изборните правила се "сервират на опозиционните политически сили" в 12 без 5.

Биков смята и че генералната политика на управляващите е да имитира дейност. Според него те вече са успели и да откраднат депутат. "Да го купят, купен е човекът. Аз знам от десетина дни, че той се готви да отиде при БСП и питам г-н Станишев с какво той точно се отличава от това, което се случваше в предишното НС", заяви Тома Биков.

Даниел Вълчев, който също е преподавател в СУ коментира и окупацията на студентите и каза, че е хубаво е, че хората изразяват мнение, още по-хубаво е, че младите хората изразяват мнение. Той посочи, че това мнение съвпада и с неговото – те искат това правителство да си ходи. "Аз не съм от хората, които по принцип подкрепят тежки форми на протест, но какво видяхте - децата имаха и зрелостта и волята да направят и крачка назад. Те направиха окупацията, привлякоха общественото внимание, но си дадоха сметка, че университетът все пак е място за учене и не бива дълго време да пречат на своите колеги и всичко си е нормално и учебната година няма да пострада, т.е. те показаха освен всичко друго и чувство за мярка", каза Вълчев.

По – големият въпрос е, че ние като общество не я проявяваме тази завидна зрялост и тук можем да се поучим, каза Вълчев и посочи, че ние считаме, че който спечели изборите може да си прави каквото иска. "Трябва да бъде ясно - колкото и да спечелиш изборите и с ¾ да ги спечелиш, не можеш да си правиш каквото си искаш", каза той.