Влакът, който дерайлира в неделя в Бронкс, Ню Йорк, отнемайки живота на четирима души, се е движел със 131 километра в час. Това е много по-бързо от разрешената скорост, обяви ръководителят на разследващия екип Ърл Уинър, цитиран от Франс прес.
"Влакът се е движел с 82 мили в час (131 километра в час), когато е влязъл в завоя", уточни той на пресконференция, припомняйки, че пределната скорост за този участък, където седемте вагона на влака дерайлираха, е 48 километра в час.
"На този етап не сме установили никакъв проблем или аномалии със спирачките", допълни Уинър, подчертавайки, че разследването е едва в началото си.
Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг продължил още няколко часа да играе на голф на Бермудските острови, след като научил за катастрофата на пътническия влак в Бронкс, съобщиха местни медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.
Катастрофата е станала в 7:20 часа местно време на 1 декември. От общо близо 150-те души във влака четирима са загинали, 67 са били ранени, а 11 от тях са в критично състояние.