Президентът Росен Плевнелиев призова народните представители да актуализират бюджета и да разрешат на бъдещото служебно правителство, което той ще назначи на 6 август, да тегли заеми от чужди банки. Той мотивира своето решение по следния начин: правните норми са важни, но не единствени – необходимо е отговорно поведение. Исканията на президента бяха подкрепени от ДПС и ГЕРБ.

Тези негови искания предизвикаха остър политически дебат, в който се включиха председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и представителят на ДПС Йордан Цонев, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Причината за него беше, че само до преди година държавният глава беше на точно обратното мнение по тези два въпроса. Атанас Мерджанов припомни от парламентарната трибуна неговите думи: "Актуализацията на бюджета не е акт , който следва да се гласува бързо по неясни причини".

Той подчерта, че днес твърдението на Плевнелиев е коренно различно. "Той иска служебното правителство да може да иска заеми, за да си осигури комфортен буфер, а само преди една година казваше, че актуализацията не е насочена към активна политика за повишаване на конкурентоспособността", каза още Мерджанов. Той по категоричен начин отхвърли твърденията, че се оставя дупка в бюджета, но призна, че е необходима актуализация на бюджета на НЗОК.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова да се приеме бюджета на това правителство, което е огромен компромис от наша страна. Той бе категоричен, че във връзка с уговорките за плавен преход към стабилност той е готов да оттегли исканията на ГЕРБ за актуализация с далеч по-големи параметри, стига да бъде приета поне предложената от самото правителство актуализация.

Лидерът на ГЕРБ отново призова и за смяна на управителя на БНБ Иван Искров. "Искахме да сменим Иван Искров, но колегите ни подсказаха, че е правилно в банковата система да се търси консенсус, за да сме сигурни всички в нейните решения", обясни Борисов решението си да преизбере Иван Искров по време на своето управление. "Сега публично ми го пришивате – "ГЕРБ го избра". След като ГЕРБ го е избрал, ГЕРБ предлага и да го свалим. Предлагам Калин Христов за управител на БНБ, за да си носим своята отговорност. Ако не сте съгласни, кажете, че стоите зад Искров и Гунев и не разрешавате тази смяна", призова Борисов.

ДПС няма да бламира кабинета "Орешарски" като не гласува предложената от него актуализация. Това би било предателство към собствения кабинет и не ДПС върши предателство към собствения си кабинет, а Коалиция за България. Това заяви народният представител от ДПС Йордан Цонев.

От своя страна Атанас Мерджанов заяви, че маските са паднали и днес ясно е проличала новата коалиция между ГЕРБ и ДПС, които заедно с Плевнелиев имат общо мнение за бюджета. Мерджанов припомни, че Калин Христов е човекът, който искаше да въведе банковата ваканция, която щеше да навреди на икономическия живот в страната. Той подчерта, че новият управител на Бнб трябва да се избере от редовно избраното ново Народно събрание.

След това последва поименна проверка на депутатите и бе гласувано предложението за провеждане на извънредно заседание на парламента на 29 юли. То беше предложено от Йордан Цонев от ДПС. За него гласуваха 114 депутати от ДПС и ГЕРБ, за които това беше едно от малките присъствия в пленарна зала. Затова че са дошли на работа депутатите от ГЕРБ бяха поздравени от председателя на парламента Михаил Миков.