Румънския дясноцентристки президент Траян Бъсеску заяви, че няма да одобри сделката на лявото правителство за получаване на стабилизационен заем от МВФ и Европейската комисия, защото е против въвеждането на нов данък върху горивата, предаде "Ройтерс".

Правителството договори заем от 4 милиарда евро с МВФ и Европейския съюз преди няколко месеца, а МВФ приключи първата си оценка през ноември. Фондът одобри заедно с кабинета на премиера Виктор Понта бюджетен план за догодина, който включва известно увеличение на заплатите в държавния сектор и на пенсиите, но също и вдигане на данъци, включително въвеждането на нов данък върху горивото.

Стабилизационният заем трябваше да бъде официално одобрен от изпълнителния съвет на МВФ по-късно тази година.

"За пръв път отказвам да подпиша меморандум (за заем от МВФ), договорен от правителството, това е безпрецедентно", каза Бъсеску пред репортери късно в понеделник. При това положение документът не може да бъде внесен за одобрение в МВФ, защото това е международно споразумение, за което одобрението на президента е задължително, поясни той.

Пред "Медиафакс" Понта каза, че на практика Румъния вече няма споразумение с МВФ и Европейската комисия. След коментара му президентството излезе с по-умерено съобщение, в което заяви, че Бъсеску е поискал само една единствена клауза да бъде предоговорена.

В разгара на финансовата криза Бъсеску одобри споразумение за международна помощ, договорено от предишното дясноцентристко правителство на политическите му съюзници, което доведе до намаляване на заплатите в държавния сектор и данъчни увеличения.

В понеделник обаче той каза, че Румъния сега е в много по-добро финансово състояние и не се нуждае от вдигане на данъците.

Очаква се, че утре румънският парламент ще започне да обсъжда бюджета за 2014 г. По румънските закони Бъсеску, който се закани да не подпише закона за бюджета, може да го върне веднъж в парламента, но в крайна сметка не може да го блокира и да попречи на влизането му в сила.

Коментари в румънския печат

За първи път в историята на отношенията между Румъния и МВФ президентът отказа да положи подписа си върху меморандума за разбирателство, договорен от правителството с международната финансова институция, пише днес вестник "Гъндул".

Така на практика документът, договорен в Букурещ миналия месец, няма да може да бъде изпратен във Вашингтон, където за 18 декември е планирано заседание на борда на МВФ във връзка със заема. При това положение бордът на Фонда ще обсъди най-вероятно през март темата за споразумението с Румъния, съобщиха правителствени източници, цитирани от румънските медии.

Междувременно Бъсеску иска от правителството да се откаже от допълнителния акциз върху горивата в размер на 7 евроцента и да предоговори споразумението си с МВФ.

Премиерът на Румъния Виктор Понта окачестви действията на Бъсеску като безразсъдни. Постъпката му да не одобри споразумението с МВФ е доста ясно доказателство за безотговорност, посочи още Понта, цитиран от вестник "Ромъния либера".

Премиерът допълни, че днес парламентът ще анализира възникналата ситуация, за да бъдат намалени щетите за обикновените граждани. По думите на министър-председателя в резултат на създалата се ситуация е възможно да има увеличение на лихвите по кредита, както и да стане невъзможно да се увеличи размерът на съфинансиране на европейските проекти.

Управителният съвет на МВФ одобри на 27 септември ново предпазно споразумение за Румъния на стойност два милиарда евро за срок от две години, към които се добавят още два милиарда евро от Брюксел.

Това е трето поред споразумение за страната от началото на икономическата криза. През 2009 г. Румъния сключи двугодишно стендбай споразумение с МВФ, Европейския съюз и Световната банка в размер на 20 милиарда евро, а след изтичането му през 2011 г. Букурещ подписа ново споразумение от предпазен тип също за две години на стойност 5 милиарда евро.