Полицията в Петрич разследва кой е задигнал ценна антична плоча в село Михнево. При изкопни работи по направата на канализация в селището багер изровил две антики, твърдят свидетели. „Едната, по-ценната, която била с размери метър на метър, е открадната. Багеристът мълчи и нищо не казва за нея, но други хора са я видели. Върху нея е имало надписи и три изрисувани човешки образи. Полицията я търси. Другата е счупена", заяви кметът на Михнево Живко Ласков.

Точно това парче от антична плоча е предадено доброволно на Градския исторически музей в Петрич, уточни управникът. Находката е от II - III век с надпис на старогръцки език, от едната страна с четириредов надпис, от другата – с триредов. Става дума за надгробна плоча, уточниха експерти.

Село Михнево влиза в територията на античния град Хераклея Синтика, където се извършват разкопки от 2007 година насам.

Фирмата - изпълнител на проекта за изграждане на канализация в село Михнево има задължение по Закона за културно наследство, когато се открие археологически обект – движима или недвижима собственост, да се обърне към кмета на селото, представител на общинска администрация или музея в Петрич.

Ще бъде сезиран и инспекторатът към Министерството на културата, за да не се допуска втори подобен случай, допълниха специалисти. Има заведени около 80 дела срещу иманяри, които копаят в античния град Хераклея Синтика.