В момента са най-изгодни покупките на жилища ново строителство. Предприемачите, които строят сега, са най-гъвкави по отношение на цените“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air Данчо Савов от Българската камара на агенциите за недвижими имоти.
Според него пазарът на недвижими имоти все още е в "замръзнало състояние". „Българинът е прагматичен човек, когато не е принуден, не продава жилища. Повечето хора добре си правят сметката и обикновено покупките им са плод на добре обмислени решения. В момента най-търсени са тристайните апартаменти до 70 000 лева“, обясни още експертът.

Той допълни, че цените при сделките „на зелено“ са паднали драстично и клиентите все още ги възприемат като високо рискови.

Би могло да се каже, че все повече хора се ориентират към ипотечните заеми, вместо да плащат наем. Търсят се предимно площи, които са почти завършени и им предстои получаване на акт 16, тъй като цените им са най-добри, обобщи Савов.

В големите градове има и огромно търсене на апартаменти под наем. Най-предпочитани са малките жилища, близо до бизнес паркове или до удобен градски транспорт, например метрото в София, поясни Савов.

Според него през пролетта ще има раздвижване на пазара на недвижими имоти, но не и размразяване. „Една заявка за предсрочни избори би успокоила обстановката, бизнесът и клиентите ще имат по-добра представа какво да очакват“, допълни експертът.

Относно твърденията, че заради бежанската вълна има наплив на сирийски купувачи в района на столичната улица „Пиротска“, Савов обясни, че това са спекулации. „В момента няма данни за увеличени продажби, дори в района на „Женския пазар“. Има раздвижване при нискотарифните хотели и хостели, които до съвсем скоро бяха празни, но вече са почти препълнени, добави още експертът.