Депутатът от ГЕРБ Георги Марков напуска групата на Бойко Борисов и става независим. Молбата му вече е депозирана пред председателя на парламента Михаил Миков.

Молбата е подадена вчера в 10. 00 часа, съобщава Марков пред вестник "Преса". Той си тръгва огорчен от действията на своите колеги, които определя като "политкомисари". Днес молбата на Марков ще бъде депозирана в деловодството на Народното събрание, а за нея ще бъде съобщено в началото на извънредното заседание от 11 часа.

От днес Парламентарната група на ГЕРБ ще наброява 96 депутати. Според Георги Марков, ако остане същият стил на ръководство в ГЕРБ партията може да загуби и други депутати.

"Разочарован съм от колегите, имаше намеци и упреци към мен. Аз съм човек, който е демократично избран и мога да ходя, където си искам. А не като депутати да се подписваме сутрин в НС и да питаме можем ли да отидем еди-къде си", казва Марков в отговор на въпроса защо напуска и дали не е свързано с пътуването му миналата седмица заедно с премиера Орешарски в съседна Румъния.

На въпроса дали е имал разговор с Борисов или скандал с Цветан Цветанов Марков отговаря по следния начин: Не мога да кажа нищо лошо нито за единия, нито за другия. Но, това, че Фидосова си отиде, не означава, че си отиде фидосовщината от ГЕРБ... Борисов и Цветанов малко да се пощипят и да видят, че нещата не стоят по този начин". "Депутатите трябва да имат свобода на мислене и на действие. Разбирам много трудно е в държавата. Витае страх, че някой може да бъде купен, продаден, но ние ако си нямаме доверие, какво правим. Ще се превърнем в партийни секретари. ГЕРБ ще стане като в руската армия - отпред гърмят фашистите, а отзад, ако тръгнеш да бягаш, ще те гръмнат политкомисарите", подчертава вече бившият депутат от ГЕРБ.

Георги Марков казва, че няма да се присъединява към нито една друга парламентарна група и че ще гласува както досега - Разумните неща ще подкрепя, а където не са разумни - да забравят. "Бих подкрепил едно увеличение на пенсиите, повече средства за майките, бюджета за образование", подчертава още той.

При подобна ситуация не е редно Георги Марков да остане в парламента. Това заяви деупатът от ГЕРБ Томислав Дончев пред БНТ по повод информацията, че Марков е депозирал молба да напусне ПГ на ГЕРБ и да остане независим депутат.

Не вярно, че още 10-има депутати ще напускат групата, не е вярно и че групата се цепи, заяви Дончев.