Как продължителното седене уврежда различните части от тялото ни?
В днешно време седенето се е превърнало в основна „активност“ в живота ни! Седим, докато работим, седим, докато караме колата си. Дори в градския транспорт сме седнали на път за работа. Седим пред телевизора, в ресторанта, в кафенето.
Излиза, че през по-голямата част от денонощието прекарваме в седнало положение. И докато се усетим е дошло време за сън. Тогава пък сменяме седящата поза с легнала. И изобщо не даваме възможност на тялото си да се раздвижи по подобаващ начин.
Според изследванията прекарваме средно по около 15 часа на ден в седнало положение. Ако прибавим и 8-те часа сън през нощта, излиза, че ни остава грубо казано по 1-2 часа в изправен стоеж или активно движение. Това е меко казано малко!
Този факт е в основата на прогресивното поболяване на населението. Организмът има крещяща нужда от движение, а ние не му го предоставяме. Така ставаме лесна мишена за заболявания, дегенеративни изменения и ранна смърт, за съжаление.
Замисляли ли сте се по какъв начин точно увреждаме тялото си, седейки през по-голямата част от денонощието?
Седенето съсипва стойката и позата на тялото
Седенето обикновено се свързва с погрешна поза на тялото. Това е факт. Не само седналото положение изкривява стойката, но също и неправилното седене. Докато седим сме склонни несъзнателно да се изкривяваме по начин, който спомага за появата на болки в гърба, шията, мускулите, главата.
Продължителното седене дори се свързва с поява на дискови хернии, сколиоза, лордоза и прави гръбнака скован и трудноподвижен.

Мускулна атрофия
Не се чудете ако забележите, че с времето се уморявате все по-лесно и нямате сила да отворите буркан с лютеница, а преди сте могли!
Когато седите повече, отколкото се движите, мускулите отслабват значително и бързо. Заседналият начин на живот води до мускулна атрофия. Мускулните влакна губят своята еластичност и издръжливост и губят от масата си. Така тялото ви започва да трупа мазнини, които иначе здравите мускули биха трансформирали в енергия, но уви.

Костите отслабват
Ако липсва достатъчно движение, костите започват да отслабват и да стават по-чупливи. Костната плътност намалява, защото намалява и костната маса. Това води до сериозни рискове от развитие на остеопороза.

Седенето забавя метаболизма
Не отнема много време докато метаболизмът ви се забави значително. Процесът на превръщане на храната в енергия лесно се нарушава, ако тялото няма активен стимул за това. Когато това стане, ако паралелно със забавянето на обмяната на веществата не намалите и приема на калории, рискувате да качите значително тегло в телесна мазнина.
Това от своя страна крие рискове от диабет, сърдечносъдови заболявания, рак, заболявания на опорно-двигателния апарат и това е само малка част от списъка!

Седенето натоварва сърцето
Изследванията показват, че колкото повече седите и лежите, толкова повече затруднявате нормалната работа на сърцето. Противно на схващането, че почивката е добра за сърдечния мускул, учените са доказали, че активният начин на живот е най-доброто решение срещу заболявания на сърцето.
Всички активни дейности в денонощието помагат за по-добрата циркулация на кръвообращението, за намаляване на нивата на лошия холестерол и респективно предпазване от натрупването му по кръвоносните съдове.

Седенето дори съсипва настроението ви
Не само тялото страда от този пагубен начин на живот – умът ви също иска своето! Щетите, които продължителното седене нанасят върху целия организъм, личат и в настроението и нагласата ви.
При физическа активност се отделят ендорфини, които значително повишават настроението и борят депресията. Когато тази активност липсва, нивата на „добрите вещества“ в кръвта намаляват и настроението рязко спада.

Всеки час седене ускорява процесите на стареене
Инвалидизацията е необратим процес, причинен от естествените механизми на стареенето. Разбира се, ако през живота си полагаме достатъчно усилия да се храним и живеем здравословно, тези механизми биват забавени във времето. Освен ако не трябва да се борим с генетиката си, което понякога си е кауза пердута.
Но все пак не бива да се пренебрегват изследванията в тази посока, а именно как седенето ускорява процесите на постепенно инвалидизиране. Едно такова изследване, проведено през 2013 година и публикувано в Journal of Physical Activity & Health доказва това твърдение.

Учените изследвали хора на възраст над 60 години и открили, че за всеки час, прекаран в седнало положение, тези хора са добавили нови оплаквания в списъка си със здравословни проблеми. Уврежданията съществуват независимо дали ще се движите или не, но при намалената двигателна активност, тези оплаквания увеличават броя и интензитета си значително.