Рано сутринта на 27 юли 1955 два бойни МиГ-15 на българските ВВС свалят израелски пътнически самолет Lockheed L-049 Constellation на израелската държавна авиокомпания Ел Ал.
Всички 51 пътници и 7 души екипаж загиват. Самолетът е свален минута преди да напусне българското въздушно пространство, където навлиза без никакво разрешение. Командир на полета е 35-годишният капитан Реджиналд Стенли Хинкс, изрелски гражданин, прелетял 3200 часа само на такъв тип самолет, с общо 9400 летателни часа опит. По време на Втората световна война той е личният пилот на Уинстън Чърчил. Полетът е от Ню Йорк-Лондон-Париж-Виена-Истанбул до Тел Авив. Самолетът е трябвало да мине над Белград, Ниш, Скопие, Солун и без да навлиза в българското въздушно пространство да кацне в Истанбул, пише "Телеграф"

Според послеващото разследване на израелската комисия самолетът каца извънредно на летище Белград, без да има технически проблеми и след 1,43 часа престой излита пак. Когато навлиза неканен над наша територия и е прихванат от двата изтребителя, той е приканен с поклащане на крилата да кацне на определеното от тях място. След като заблудил българските военни авиатори със спускане на колесника и намаление на скоростта, изрелският пилот решил да се измъкне с мръсна газ. След падането на самолета около единия двигател на самолета било разхвърляно и после събрано половин тон сребро на топчета. Това дало основание на две комисии - българска и израелска да приемат версията, че причина за неподчинението най-вероятно е превозването на контрабандно сребро.