Президентът Росен Плевнелиев очаква в ранния следобед представители на Коалиция за България, за да им връчи мандат за съставяне на правителство. Това е поредната стъпка в конституционната процедура до разпускането на парламента и предсрочните избори.

Вчера, след като парламентът прие оставката на правителството на Пламен Орешарски, президентът Росен Плевнелиев събра парламентарните партии на политически консултации. Всички, без "Атака", които не участваха в срещата, потвърдиха, че настоящото Народно събрание не може да формира устойчиво мнозинство, което да излъчи работещо правителство.

В демократичните държави в подобна ситуация решението е избори. Датата на изборите е ясна – 5-и октомври. Затова се надявам, заедно с политическите сили, да извървим конституционната процедура, така че да бъде спазена вече договорената дата за провеждане на изборите, а именно 5-и октомври, както и на 6-и август с указ на президента 42-рото НС да бъде разпуснато и да бъде назначено служебно правителство, каза Росен Плевнелиев.

Парламентарната рулетка се завъртя бързо. Минути след политическите консултации президентът връчи на Бойко Борисов, номиниран от ГЕРБ – най-голямата по численост парламентарна група, първи мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-рото Народно събрание.

Получавам отказ за съставяне на правителство, посочи президентът.

След като ГЕРБ върна мандата, президентът декларира, че днес ще връчи "мандат на втората парламентарна група, а именно Коалиция за България. Третата парламентарна сила, която ще получи от мен мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание, е Движението за права и свободи.

От Коалиция за България потвърдиха, че също ще върнат мандата. Председателят на парламентарната група Атанас Мерджанов каза:

Изборите на 5-и октомври са най-искреният израз българските граждани да кажат своята воля и по този начин да се върви напред.

Преди да връчи мандата на Коалиция за България, президентът ще отправи обръщение към Народното събрание, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

На вчерашните консултации с три от четирите парламентарни партии Росен Плевнелиев заяви, че е необходимо актуализиране на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса. Плевнелиев поиска от ГЕРБ, БСП и ДПС да упълномощят бъдещото служебно правителство да взема външни заеми за финансова стабилизация и социална защита. Третият въпрос, който трябва да бъде решен от депутатите преди разпускането на Народното събрание на 6-и август, се отнася за БНБ:

Особено важно е през предстоящите месеци без парламент да имаме работеща Централна банка, която да бъде източник на доверие за цялата банкова и финансова система.