През 2012 г. Земята се е разминала на косъм от мощна слънчева буря, която е можела да разруши всички електрически вериги и да "върне съвременната цивилизация в XVIII век", разкри НАСА.

Изригването от Слънцето, което е станало на 23 юли 2012 г., е предизвикало най-мощния енергиен поток от звездата ни за последните 150 години. Той обаче преминава край планетата ни, стана известно от изявление на космическата агенция на САЩ, публикувано на интернет страницата й в сряда.

"Ако изригването се бе случило една седмица по-рано, Земята щеше да е на първа линия", казва Даниел Бейкър от университета на Колорадо.

Обработените точни данни от спътника СТЕРЕО А (STEREO-A),който следи слънчевите бури, позволява на учените да достигнат до заключението, че магнитната буря от 2012 г може да се сравни единствено с бурята през 1859 г.

Националната академия на науките потвърди, че въздействието на буря от величината на 1859 г., ако връхлети Земята, ще струва на глобалната икономика 2 000 млрд. долара и ще причини щети с безпрецедентен мащаб.

Слънчевите бури могат лесно да нарушат електрическите мрежи и телекомуникациите, интернет, въздушния транспорт или всяка друга система, изградена и работеща на основата на електричеството.

Слънчевите бури се раждат на повърхността на Слънцето. Тези експлозии или изхвърляния на коронарна маса засилват йонизирана плазма към околозвездното пространство до високи скорости. Слънчевите ветрове заредени с мощно излъчване, произтичащо от изхвърлянето на коронарна маса, предизвикват геомагнитните бури при взаимодействието с магнитното поле на Земята.

Рискът мощна слънчева буря да удари планетата ни през следващите 10 години е 12%, според физика Пит Райли, който публикува статия по темата в Space Weather в началото на годината.