В последния месец главата ме боли, като постоянно слушам само за банки, милиони и милиарди. На стари години научих какво е това. Въобще не съм си представяла, че банката е нещо толкова важно, въпреки че знаех, че синът ми се занимава с нея. Не вярвам да е взел пари. Познавам го толкова добре, изповяда се пред "168 часа" Тота Василева. Тя е майката на най-обсъждания банкер в държавата Цветан Василев.
Майката на банкера разкри как е започнал той - със заем е завъртял чейнджбюро. В началото карал "Дачия" и живеел в панелка със семейството си.

Жената ще навърши 85 г. след 2-3 седмици, живее в един от отдалечените квартали на Габрово - "Любово 2", почти до етнографския комплекс "Етъра". В същата къща е роден и банкерът през 1959 г. По пътя от центъра таксиджията разказва, че там местността се казва Гъзурниците. "Вижте колко е стръмен баирът. Няма как да слезеш от горе по друг начин освен върху задните си части. Затова така му викат", обяснява бакшишът. И се сеща, че негов бивш колега бил назначен за шофьор на Цветан Василев преди повече от 10 г.
и бил много доволен.

"Как няма да е щастлив? Дава му добра заплата, взе му апартамент в София, за да си заведе и семейството там, пътува навсякъде. Ама как може всички чак сега да се сетят, че Цветан Василев е от Габрово. Какво ли не съм чувал - че е от Пловдив, от Плевен - какви ли не неща говорят по телевизията. Сега се сетиха, че е наш съгражданин. Нали знаете с какво е известно Габрово? Какво да ви кажа?
Направил каквото направил и сега си седи във Виена", допълва таксиджията. И минава на темата кое е град и кое е село.

"Любово 2" се води квартал, но е доста отдалечен. Има и автобуси, ама минават три пъти на ден. Не е богаташки квартал. В него живеят бивши работници, броят си стотинките, много беден квартал е", разказва още бакшишът, докато спира пред къщата на Цветан Василев. Веднага става ясно, че тя е поддържана, ремонтирана и спретната, с прекрасно дворче, осеяно с цветя. В този момент възрастна жена пресича улицата.

"Лелче, това ли е къщата на Цветан Василев?", пита таксиджията. "Да, това е. Кажете? Аз съм майка му", заявява жената. Още на пръв поглед става ясно, че банкерът прилича визуално на нея. Същите сини очи, черни вежди, нос и овал на лицето. Усмихва се, от което става ясно, че синът й се е погрижил да оправи зъбите й. Тя се съгласява да говори и отключва заяждащата от влагата външна врата.

"Не е само портата. Дъждовете ми разсипаха и цветята. Много се грижех за градината, но на 11 август ще навърша 85 г. и вече не мога да поддържам всичко така, както беше преди", започва Тота Василева. Въпреки думите й дворът свети - тревата е подравнена, около цветята няма бурени, дръвчетата са подкастрени, всяка от саксиите си има точно определено място. От двете страни се вижда планината.
Майката на мажоритарния собственик на КТБ ни поканва в беседката и въздъхва: "Какво да ви кажа? Не знам дали ще издържа след всичко, което се приказва в последния месец. Добре, че мъжът ми не е между живите и не знае какво се случва с нашия син, защото той щеше да го понесе по-трудно и от мен. Но съпруга ми го няма вече 11-а година", обяснява Тота Василева.