Политическите партии в рамките на кампанията си /предизборната- бел.р./ поеха ангажименти в тази посока и днес виждаме реализацията на вече поет ангажимент, по който аз мога да кажа, че е добре, когато политическите партии изпълняват поетите пред целия народ от тях ангажименти.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред медиите, помолен да коментира новината за постигнатия консенсус между БСП и ДПС партийните субсидии да бъдат намалени с 10%.

Държавният глава бе гост и произнесе приветствие пред членове и гости по повод 10-годишнината на Икономическия и социален съвет на европейски граждански дебат: "По-силна Европа за гражданите". На тържеството се събраха заедно политици от различни партии, представители на държавни и частни институции, на профсъюзите между които Георги Първанов, Георги Пирински, Константин Тренчев, зам.-председателят на НС Алиосман Имамов и др. Председателят на ИСС проф. Лалко Дулевски посрещна и своя специален гост Анри Малос, президент на Европейския икономически и социален комитет.

За пореден път в България се сблъскваме с един много сериозен проблем, който със сигурност не подкрепя инвестициите в страната и не спомага за просперитета и развитието на нацията, започна президентът Плевнелиев отговора на въпроса как ще коментира протеста на представителите на ВЕИ днес пред Министерството на икономиката заради намерението за въвеждане на 20% такса върху приходите на производителите на енергия от ВЕИ. Според Плевнелиев това е именно проблемът с липсата на предсказуемост, прогнозируемост на законите, на институциите, "ако щете на действията на правителството и на политиците", каза той. От тази гледна точка, когато приемаме закони, когато решаваме за таксите, за данъците наистина не е добре за бизнес средата след това те да се променят след ден, след два и постоянно да се измислят нови такси и данъци, така че е добре всички институции да си направят изводите от този много ясен и категоричен казус, който имаме, посочи Плевнелиев. Ако искаме да имаме икономическо развитие ни трябват инвестиции, защото те създават веднага работни места. Ако искаме да се създават работни места чрез инвестиции трябва да бъдем прогнозируеми в действията си, повтори той. Ще изчакам да видя и бюджета в неговата цялост, който ще бъде приет през следващите дни и чак тогава ще се произнеса, отговори Плевнелиев.

Ясно заявих пред българския народ, че няма да се обяснявам за всяка атака и манипулация по мой адрес, вярвам в институциите и законите, така че институциите ще се съобразят с подадените информации и ще вземат своето решение, отговори той на въпрос на медия.

Ние имаме дълга, не само златния шанс и сме длъжни да постигнем широк обществен консенсус по приоритетите на България до 2020 г., заяви президентът Росен Плевнелиев по време на словото си пред гостите на честването на 10 г. от основаването на Икономическия и социален съвет. За изминалите 10 г. ИСС ни напомня откъде тръгнахме и къде отидохме, членството в ЕС е сбъдната места за много наши личности - да бъдем част от семейството на европейските народи, припомни той. Това днес е факт и тези неща не са даденост, но трябва да се пазят и надграждат. Предизвикателства е имало и ще ги има, важно е да ги преодолеем заедно. Нека заедно да продължим да градим, отбеляза Росен Плевнелиев.

И нека да отдадем дължимото на проф. Лалко Дулевски, председател на ИСС, каза президентът. Вие подкрепихте и стремежа на българските граждани институциите да са обърнати с лице към хората, каза той. Плевнелиев говори за мечтата на българина за консенсус, за изграждане на силни, стратегически, с дългосрочни цели институции. Държавният глава описа ролята на ИСС като платформа за граждански диалог в страната и незаменим партньор на институциите, както и като важен коректив на политиките в социалната и икономическа сфера. И призна авторитета и волята на председателя на ИСС проф. Лалко Дулевски. Нека отдадем дължимото на проф. Лалко Дулевски - по пътя на своята мечта Вие подкрепихте и стремежа на българските граждани институциите да са обърнати с лице към хората, каза Плевнелиев.