Налага се да ревизираме отношенията си с ДПС, за да спре използването на властта за икономическо облагодетелстване. ГЕРБ остава наш основен политически опонент, защото е изразител на дясна и авторитарна политика и на скрити зависимости.

Това е записано в резолюцията на БСП за участие в предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, която бе приета на днешния последен пленум преди конгреса на партията в неделя.

Към този момент номинираните кандидати за лидерския пост в БСП са 18, съобщи след края на пленума евродепутатът Илияна Йотова. Очаква се до финалната битка да останат около шест или седем души, подчерта от своя страна народният представител Борислав Гуцанов.

В приетата на пленума резолюция, която ще се превърне в основа на предизборната платформа, от левицата отчитат постигнатите полезни за България резултати през последна година, като обръщат внимание на трудната обстановка, протестите, бойкотът на пленарни заседания от страна на ГЕРБ, както и противопоставяне от страна на президента.

"Обещахме да върнем България на хората. Да, спряхме авторитарното управление на ГЕРБ, но държавата остана заложник на корпоративната власт, на която не се противопоставихме решително", отчитат в резолюцията си от БСП. "Обещахме реиндустриализация, но малко са практическите резултати. По-настойчиво трябва да отстояваме обществените интереси при изпълнението на приватизационните и концесионни договори", гласи още документът.

Част от опитите за промени, които левицата е предприела, са засегнали значителни икономически интереси и това също е ускорило края на управлението, посочват от БСП. Недостатъчните и нееднозначни управленски резултати се дължат както на краткото време, така и на компромисния характер на политико-експертното правителство, което БСП е поддържало.

"Животът на правителството се съкрати, защото ДПС ограничи времето на неговата дейност и не пожела да се отстранят деформациите в управлението", гласи още текстът. Чрез него от БСП заявяват, че поемат ангажимент за открито и отговорно управление, за дълбока реформа на администрацията, за решително подобряване дейността на НАП, ДАНС и МВР. "Ще отстояваме ролята на държавата като собственик, инвеститор и регулатор, за да изразим интересите на нашите привърженици", обещават от левицата.

"Няма да допуснем разминаване между обявената и реалната политика. Нашите позиции и ангажименти са валидни – независимо дали сме на власт или в опозиция. За да реализираме нашата политика ще работим с всички прогресивни, патриотични и национално отговорни партии. Няма да влизаме в съюзи, ако цената за това е отстъпление от най-важните ни ангажименти. Такива съюзи могат да се правят само с конкретни писмени договорености, когато те са публично оповестени", завършва документът.

По време на днешния пленум освен тази резолюция са приети и материали, свързани с издигането на кандидати за народни представители и такива, свързани с организацията на предстоящия конгрес, обясни Борислав Гуцанов. Гласуването за председател на партията ще се извършва по възможно най-тайния начин, като за целта ще бъдат осигурени включително и тъмни стаички в залата, подчерта той.

На вариант дали е възможно отново управление в ДПС Гуцанов отвърна, че "на този етап това е абсолютно невъзможно да се случи". Едно е ясно – че има връзка между ДПС и ГЕРБ, заяви пред журналистите на ул. "Позитано" №20 Гуцанов. "На черното не можеш да кажеш бяло и е ясно какви са отношенията между ДПС и ГЕРБ в момента", добави той, а когато бе помолен да ги обясни, отвърна: "твърде близки".

Всички от кандидатите, които останат до последния момент в битката за лидерския пост ще имат по седем минути за изказване пред делегатите на конгреса, обясни Илияна Йотова.