Европейският съюз не обмисля въвеждането на санкции срещу Украйна и не е искал оставката на украинския президент Виктор Янукович. Това заявиха на пресконференция говорители на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с протестите в Киев и съпътстващите прояви на насилие.

Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, определи употребата на прекомерна сила като напълно неприемлива. Призоваваме всички украинци да решават съществуващите спорове по мирен път, добави тя.

Вратата на ЕС остава отворена, при наличие на необходимите условия сме готови отново да преговаряме с Киев, посочи говорителят на Еврокомисията Пиа Хансен. Готови сме да обмислим подписване на споразумението за асоцииране, когато украинските власти покажат готовност за изпълнение на поставените изисквания, добави тя. На срещата във Вилнюс знаехме, че няма да подпишем подобно споразумение, заяви Хансен.

Кочиянчич поясни, че поставените пред Киев изисквания за подписване на споразумението, сред които осигуряването на свобода на събиране и изразяване, остават в сила. Европейската перспектива пред страните от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна) е ясна, допълни Хансен. По нейните думи това е предложението и към Украйна, но то не може да бъде наложено.

По-рано здравните власти в украинската столица съобщиха, че броят на ранените, потърсили медицинска помощ след полицейската акция срещу демонстранти в Киев през нощта срещу събота, е достигнал 165.