Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върна проучвателния мандат на президента Плевнелиев точно 3 секунди след получаването му.

Това стана веднага след като Плевнелиев даде изявление след консултациите с политическите сили.

Предстои той да връчи мандат утре на втората по големина парламентарно представена политическа сила – Коалиция за България. Плевнелиев заяви и че утре ще направи обръщение към НС.

В изявлението си Плевнелиев каза, че след като всички партии откажат да съставят правителство, както са се договорили по време на консултациите при него, ще назначи служебно правителство на 6 август и провеждането на предсрочни избори на 5 октомври.

В изявлението си Плевнелиев каза още, че предстои да се решат три важни въпроса. Първият е свързан с актуализация на държавния бюджет и този на НЗОК.

Вторият, необходимо е НС да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори и споразумения с други държави, и финансови институции за външни заеми за финансова стабилизация. Това искане на Плевнелиев противоречи на Конституцията, според която основната цел на служебното правителство е да проведе предсрочни честни парламентарни избори, а не взимането на нови заеми.

Третият, важно е в предстоящите месеци да имаме работеща централна банка, която да бъде източник на доверие, каза още Плевнелиев.