Стотици турци се събраха пред съда в столицата Анкара за новото заседание по делото срещу полицай, обвинен в убийството на демонстратор по време на протестите тази година.

Полицаят, идентифициран само като Ахмет С., е обвинен в стрелба по 26-годишния Етем Сарисулук по време на демонстрациите в Анкара през юни.

Тълпата от около 700 души пред съдебната палата скандираше антиправителствени лозунги като "Етем беше застрелян от полицията на ПСР" като препратка към управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Подсъдимият, който в началото на делото през септември се появи в съда с перука, за да не бъде разпознат, присъства на днешното заседание чрез видео връзка.

Във видео материал от 1 юни се вижда как жертвата внезапно пада на улицата пред полицейски служител с каска, който по-късно бяга от мястото.

Полицаят е обвинен в "самоотбрана извън рамките на закона" и може да получи присъда до 5 години затвор.

Безредиците от юни, предизвикани от силните полицейски репресии на желанието за спасяване на парка Гези в Истанбул, се разраснаха в национални протести срещу политиката на консервативна религиозност на премиера Реджеп Тайип Ердоган и неговото авторитарно управление, смятат критици.

6 души бяха убити, а повече от 8000 ранени по време на протестите.