Руският президент Владимир Путин подписа указ за налагане на санкциите срещу Северна Корея, които бяха обявени от Съвета за сигурност на ООН през март, и документът беше качен днес на официалния портал за правова информация, предадоха руските агенции.

КНДР се обяви за ядрена държава през 2005 г. и през 2006, 2009 и 2013 г. извърши подземни ядрени изпитания, които предизвикаха протести от страната на международната общност. СС на ООН нееднократно е налагал санкции на Пхенян в отговор на проведените ядрени тестове. През март 2013 г. Съветът одобри нова серия от ограничения, която позволява да се блокират банкови трансанкции, да се замразяват банкови сметки на КНДР, да се следят самолети и кораби, а също дипломати, търсещи крупни суми пари при подозрения, че те са предназначени за развитие на ядрената и ракетната програма на Пхенян.

Съгласно указа на Путин се забранява на всички държавни търговски и индустриални предприятия да оказват на КНДР каквато и да било техническа и консултантска помощ, свързана със създаването на балистични ракети, а на плавателните съдове, които отказват да им се извърши проверка, да се забранява достъп до пристанищата. Освен това руските власти ще проявяват бдителност в работата си с корейски дипломати.