Д-р Огнян Лечев е роден на 8 ноември 1958 г. в Русе. Завършил е медицина във ВМИ-Плевен и има специалност по ушни, носни и гърлени болести. Вече 27 години работи в МБАЛ-Русе, като във вторник, сряда и петък оперира, а болни за преглед приема в кабинетите си в ДКЦ-1 и сградата на Стоматологията.

- Д-р Лечев, ушните проблеми като че ли са задължителни след къпане в басейни и открити водоеми. Какво представляват те?
- Това е възпаление на външния слухов проход, известно с латинското наименование Otitis externa. Причина за това е навлизането на замърсена вода в ухото най-често при къпане в открит естествен водоем или в басейн. Заради проливните дъждове, които имахме през това лято, водите са много мръсни - вдигнала се е кал и тиня, които действително могат да създадат проблеми. Ако става дума за басейн, то той вероятно отговаря на хигиенните изисквания и там не е толкова опасно като в реките, язовирите и моретата. Това възпаление причинява болка в едното или и в двете уши, заглъхване и намаление на слуха. Плуването и гмуркането увеличават риска от развитие на това заболяване.
- А каква е причината?
- Много фактори биха могли да нарушат естествената защита и механизма на самоочистване на ухото, което може да доведе до инфекция от бактерии, гъбички и вируси.
В ухото непрекъснато се отделя известно количество ушна кал. Този секрет се произвежда от жлези, разположени в кожата, покриваща външния слухов проход и в никакъв случай не може да се нарече мръсотия, която непременно трябва да се отстрани, както повечето хора смятат. 
Ушната кал изпълнява някои важни задачи. Тя служи за естествена бариера срещу патогенни микроорганизми, тъй като има кисела pH-стойност. Освен това тя улавя и задържа болестотворните причинители, както и различни замърсители, навлезли в ухото. Възпалението на външния слухов канал възниква, когато механизмите за защита са нарушени. Патогенните микроорганизми могат да преминат епидермалния слой на кожата и по този начин да предизвикат възпаление.
- Това е свързано с болка.
- Да, много неприятна болка, която най-често се проявява през нощта. Точно затова съветвам семействата, особено тези с деца, да сложат в куфара с багажа за почивка и едни капки за уши. Не че няма аптеки, но повечето са затворени вечер, а има места, където са само ваканционни селища без магазини.
Проявите на този бански отит най-често са свързани със силен сърбеж в засегнатото ухо, болка в слуховия проход, която се засилва при движение на долната челюст, а също и при издърпване на ушната мида.
При усложняване на състоянието и липса на адекватно лечение, може да се стигне до повишаване на телесната температура и увеличаване на регионалните лимфни възли. Хубаво е да се потърси лекарска помощ, за да се прецени какъв е етапът на заболяването.
- Има ли профилактика срещу такова възпаление?
- Да - тапите за уши са добър вариант, както и тампонче от памук. Друго практично средство е преди влизането във водоема да се намаже ухото отвътре с крем - за ръце или обикновения „Здраве“. Тези кремчета създават своеобразен филтър и не позволяват на водата на проникне в ухото. Има хора, които си знаят, че са предразположени към такива отити и затова за тях е добре, преди да отидат на почивка с плуване, да посетят личния си лекар или специалист по уши, нос, гърло и да промият ушите си предварително. Причината е, че ушната кал помага за задържането на водата.
- Казвате, че капките за уши помагат. Могат ли да бъдат заместени от капчица топло олио?
- Не препоръчвам, тъй като топлото олио само затопля, но не съдържа лидокаин за болкоуспокояване.
- Какво се прави при неприятното усещане за вода в ухото?
- Единият вариант е да се наклони главата по посока на ухото, в чийто канал има вода, и с изтръскване да се подпомогне излизането й навън. Другият вариант е да се изтегли напред ушната мида и по този начин да се осигури каналче за водата, а същевременно хрущялът да натисне ушната кал и да се изцеди от нея останалото количество вода.