Президентът Росен Плевнелиев обяви официалния старт на 11-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа" в многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна - ИСУЛ".

"Стартираме в една от водещите университетски болници в България, открита в далечната 1927 г. и болница, която се е доказала, като образец за българското здравеопазване и педиатрия. Приключилото успешно издание на „Българската Коледа" за 2012 - 2013 г. беше с фокус върху рехабилитацията на децата с неврологични заболявания", посочи държавният глава.

"Тя доказа как всички ние с общи усилия, обединени от една благородна кауза да намерим верните и устойчиви решения. Пример за това са обновените десет рехабилитационни центъра в София, Момин проход, Пловдив, Плевен, Котел, Бургас. Закупените уникални, за страната ни медицински уреди за рехабилитация, които са на световно ниво, помогнаха не само децата да получат такава грижа, каквато заслужават, но и лечението им да бъде в България, а не в чужбина", каза още Плевнелиев.

От създаването на "Българската Коледа", кампания 2012 - 2013 г. се отличи като много успешна, която осигури и подкрепа за лечението на най-голям брой деца - 485.

"За тези деца, и за техните семейства, „Българската Коледа" е една надежда, че не са сами в борбата с болестта. Тя показва, че сме единни като народ и съпричастни един към друг. За да бъде ефективна, и да постигне своите цели, всяка кампания на „Българската Коледа" има своята тема, чрез която се фокусираме, и насочваме усилията си, за да направим правилните решения на предизвикателствата, пред които сме изправени , като общество", заяви Плевнелиев.

"След разговори с водещи експерти в България, в областите на детското здравеопазване, неправителствени организации, родители, на база на опита, който имаме вече 11-та година „Българската Коледа" през 2014 година ще насочи усилията си към грижата за зрението и слуха на децата в България", посочи още Плевнелиев.