Чужденците, които късно в неделя вечерта бяха пребити и ограбени от неизвестни засега маскирани мъже, опровергаха официалната позиция на МВР, че престъплението не е продиктувано от ксенофобски подбуди. Пострадалите са категорични, че външният вид на нападателите отговаря напълно на описанията за изповядващи крайна ненавист към различните.
"Направо започнаха да бият. Паднах на земята, без да знам какво става. След това започнаха с ножовете. Искаха да ни убият! Затова извадих колана и опитах да се защитя", разказа пред bTV един от потърпевшите. Двамата имигранти били придружавани от техен приятел, който обаче успял да избяга от насилниците. Кървавото меле продължило няколко минути и завършило с бой със столове пред заведение за бързо хранене на бул. "Сливница".

Двамата пострадали са без опасност за живота. Доказателство, че срещу тях е използвано хладно оръжие са нарязаните с нож ръце на единия от чужденците. Другият е със счупен нос. Двамата обвиняват полицаите, че са пристигнали на местопрестъплението с двучасово закъснение и са категорични в описанието на нападателите: "Бяха с кубинки, черни шапки и бръснати глави".

В същото време представител на полицията отрече част от изнесената информация. Той е категоричен, че престъпление от омраза не е изключено като вариант, но засега случаят се води като грабеж, тъй като нямало данни за ксенофобия. Според него нападателите не са били 26, както бе обявено първоначално, а 7. Освен това "не са били нито с бухалки, нито с бръснати глави."

Малко по-рано пресцентърът на МВР разпространи следната официална информация:
Сигнал за извършеното престъпление бил получен снощи към 21.10 часа. По първоначални данни трима чужди граждани/на възраст 26, 27 и 38 години/, които са със статут за продължително пребиваване у нас, били нападнати от седмина непознати пред заведение за бързо хранене на бул. „Сливница“. След възникнал скандал и нанесен побой им отнели пари и документи. На пострадалите е оказана медицинска помощ в столична болница, към 02.00 часа те са подали жалби в столичното Трето РУП, където са дали и показания. Предприети са действия по издирването на извършителите на престъплението.