Цената на истинския смилянски фасул тази година удари 10 лв. за кило от едрия и 8 лв. за дребния. Тя не се понрави на много от гостите на празника на смилянския боб, които цъкаха с език и коментираха, че пържолите са по-евтини от боба. В пищна туристическа атракция се превърна двудневният празник на местния фасул в неговото родно - родопското село Смилян. Единадесета поредна година фестивалът привлича местни и гости.
За най-добър производител на тази година бе определена Севдалина Табакова, която със съпруга си Владимир и двете си деца засяват 15 хил. вейки, на площ от 6 декара и половина. В надпреварата за производител № 1 се включиха още трима от по-едрите стопани в Смилян, които също имат декари с фасулица, както му казват местните, съобщава "Марица". За украса на щанда си Севдалина беше подбрала най-пъстрите и лъскави зърна в типично родопски стил - на халище. Скромната награда, парична сума от 50 лв., на сем. Табакови връчи кметицата Събка Миткова, която преди това откри нов кът в кметството с всички бивши кметове на Смилян от 1912 г. до днес.

За първа година производителите от Смилян предлагаха продукцията си със специален етикет, който ще различава оригинала от китайското менте по пътищата. Идеята принадлежи на кооперацията в селцето, която държи правото за географското наименование “Смилянски”.

Близо 2000 души преминаха през общата благословена трапеза, за която бяха сготвени 150 кила смилянски фасул в 12 огромни казана.
Бобената чорба тази година беше подсладена с телешко месо и люти чушлета. Майсторките на боб-чорбата бяха баш кулинарките Здравка Макакова и Емилия Сиракова, които признаха, че са го варили цяла нощ на тих огън с дърва, а тайната в превъзходния му вкус били запръжката и подправките, които си остават тайна.